8 minireviews van sportvoeding

Veel sporters gebruiken naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding ook sportvoeding. Dat is geen doping, zoals ontwetenden soms roepen, maar vaak niet meer dan wat extra energie, mineralen of eiwitten. Omdat je met veel trainen en bij wedstrijden ook steeds wat extra van je lichaam vraagt ten opzichte van de gemiddelde dagelijkse bezigheden.
Sportvoeding is er in allerlei soorten. Poeders, repen, gelletjes, koeken, etc. Welk soort je gebruikt kan te maken hebben met de type inspanning. Welk merk je kiest lijkt echter vaak maar een gok, gebaseerd op wat je lokale handelaar of favoriete webshop aanbiedt. Een aantal merken maar even zo testen, is zonder wetenschappelijke metingen van bijvoorbeeld energie en arbeid niet mogelijk. Ik zal dan ook weinig ingaan op hoe wel of niet goed iets werkt, maar over de producten die ik zelf (heb) gebruik(t) kan ik wel wat vertellen. Een soort kleine reviews.

Repen en energybars

Snelle Jelle – Om maar even dichtbij huis te starten, de alom bekende koekreep. Of je nu de originele van Wieger Ketelapper gebruikt of een eigen merk, het is ideaal voedsel voor tijdens een duurritje op zondagochtend. Ook de mueslireep doet het dan goed.
Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.

Dorset Flapjack – Ben je wat langer en intensiever bezig, of wil je snel een brok energie laden voor of na een training, dan is de Flapjack aan te raden. Het klinkt misschien als de hilarische versie van een casinospel, maar pro-triatleten Edo van der Meer en Mark Oude Bennink zijn er serieus over. Deze havermoutsnack, bereidt uit slechts natuurlijke producten is een must voor iedere duursporter. Ook nog eens in allerlei smaken verkrijgbaar.
Verkrijgbaar bij Flapjack.nl.

UP energybar – Een energiereep van de Belgische sportvoedingfabrikant UP. Wat direct opvalt is de hoge dichtheid van de reep. Ondanks dat eet het toch prima weg, het is zeker geen taaie reep. Fijn aan deze energybar is dat het niet zwaar op de maag ligt. Ik heb krap 20 minuten voor een loopwedstrijd halve reep genomen zonder er last van te krijgen. De smaak is vrij neutraal, zeker niet te zoet.
O.a. verkrijgbaar bij Biqq.nl.

Dorstlessers

UP Isomixx – Een schep poeder door het water in je bidon voor wat extra mineralen en om de vochtopname te helpen. Dat is opzich wat de meeste van zulke producten doen. Isomixx is echter fijn licht van smaak. Als je ruim toevoegt (een volle doseerschep in een 700ml bidon), krijgt je water een lichte citroensmaak. Geenszins echter de enorm kunstmatig opgelegde aardbei- of hawaïsmaak van sommige andere merken en ook lang zo sterk van smaak niet als de Isostar die ik ooit na twee keer gebruiken al weggooide. Isomixx is momenteel mijn favoriete dorstlesser.
Per bus à 750 gram o.a. verkrijgbaar bij Biqq.nl.

Science In Sport (SiS) – Een alternatief voor UP Isomixx zijn de oplospoeders van SiS. Deze zijn wat duurder maar er wordt ook meer variatie in smaken geboden. Er is GO Electrolyte als dorstlesser voor en tijdens de inspanning en GO Energy (ook bekend als PSP22), een hypotone sportdrank die extra koolhydraten levert. Beide heb ik veel gebruikt bij langere, pittige tochten door bijvoorbeeld de Ardennen. Dan neem ik vaak in de ene bidon isotone (electrolyte) en in de tweede hypotone drank (koolhydraten) mee. Qua zoetigheid moet je deze wel doseren naar smaak. De blackcurrant vind zeker op niet al te warme dagen fijn. Tropical is wat frisser van smaak en heeft op warmere dagen mijn voorkeur boven blackcurrant. En er zijn nog meer smaken.
O.a. verkrijgbaar bij SiS webshop per 500 gram of 1600 gram.

Gels

SiS GO Isotonic gel – Een gelletjes zorgt voor extra energie om de wedstrijd op niveau af te maken. Deze van SiS heb ik al vaak gebruikt bij bijvoorbeeld duatlons en wintertriatlons, waar ik het ‘zakje’ dan met tape op de bovenbuis van m’n fiets plak. Een tape aan de onderkant om het mee vast te zetten en een tape vlak langs het afscheurrandje zodat de verpakking gelijk open is als ik het van de fiets trek. Dat is ideaal in een wedstrijd. De SiS GO-gels hebben een wat hogere viscositeit. Ze zijn vloeibaar, niet super dun maar wel zo dat je het makkelijk naar binnen werkt. Een ander pluspunt is weer de keus in smaken. Of deze gels met water moet worden ingenomen weet ik niet zeker. Ik drink er vaak wel een paar slokken na.
O.a. verkrijgbaar bij SiS webshop.

Born Super Liquid gel – Deze kocht ik omdat ik nog snel een gelletje mee wilde naar een wedstrijd en dichtstbijzijnde fietsenwinkel met sportvoeding alleen Born in de schappen had. Zoals de naam al aangeeft is deze gel vloeibaar. Vrijwel drinkbaar, zo dun. De eerste keer dat ik deze gebruikte tijdens het fietsonderdeel van een duatlon werd het dan ook een smeerboel. Op zo’n lage viscositeit had ik niet gerekend doordat ik alleen de SiS GO-gels gewend was. Tijdens de halve marathon was dit echter ideaal. Het was alsof ik een zakje appelsap naar binnen goot. Appel krijgt mijn voorkeur boven citrus, maar kies zelf je favoriet.
Bij veel shops verkrijgbaar waaronder Duursport.nl.

UP Gel – De andere producten van UP vind ik goed, maar deze gel is helaas geen succes. Ik testte de gel tijdens een lange duurloop. Hoewel ik bij de andere producten weinig over de werking heb vermeld, was het bij deze gel te duidelijk dat ik er geen extra energie van kreeg. Daar moet ik wel bij melden dat ik er niet bij heb gedronken. Het is een vrij dikke gel, wat inname niet heel makkelijk maakt. De smaak is ook niet geweldig. Geheel smakeloos was beter geweest. Overall geen aanrader.
O.a. verkrijgbaar bij Biqq.nl.

Afsluitend

De beschrijving van de producten hierboven is volledig gebaseerd op eigen ervaring, welke ook nog eens varieert in aantal en duur van gebruik. De producten heb ik telkens zelf aangeschaft, met uitzondering van de UP-artikelen. Die samples kreeg ik van Biqq.nl om te proberen en daarom vermeld ik die webshop daarbij als verkooppunt. Verder zijn vaak nog vele andere (web)shops waar de producten te koop zijn en zijn er nog vele andere soorten en merken sportvoeding zoals Powerbar, Isostar, 3Action, Performance, AADrink, etc., waarover ik momenteel geen mening heb omdat ik ze niet heb gebruikt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s