In 2010 werd ik steeds fanatieker met het rijden van tijdritten. Omdat ik toen nog volop student was, zat de aanschaf van duur, aerodynamisch tijdritmateriaal er niet in. Geïnspireerd door mede-klushazen van GSWV Tandje Hoger (TH) besloot ik mijn eigen disc wheel te gaan maken, op basis van een standaard racewiel.
Benodigdheden
– race achterwiel, bij voorkeur netjes recht. Ik heb een Easton Vista SL gebruikt
– twee platen kunststof van tenminste zo’n 620x620mm en 2mm of maximaal 3mm dik. Je vindt dat bij de bouwmarkt of, goedkoper, bij de lokale kunststofboer. Ik heb 3mm geschuimd PVC gebruikt. Dunner had de man niet en dit was het lichtste.
– scherp (stanley)mes of een ijzerzaagje, afhankelijk van je kunststof
– boortje
– touw
– potlood
– tape
– Bison Polymax Original
– lijmklemmen
– raamplakfolie
1. Meten is weten
Meet de straal van het wiel. Dat is vanaf het midden van de as tot aan de plek waar je dat de plaat je wiel afdicht. Afhankelijk van de hoogte van je velg kan dat variëren, maar houd altijd het remvlak van je velg vrij. Let op: meet over de spaak, net zoals de kunststof plaat straks over de spaken komt te liggen. Zou je horizontaal meten van de as naar de velg, dan wordt de diameter van je plaat straks te klein.
Deze maat, bijvoorbeeld 300mm, teken je af op de kunststof plaat. Hiervoor gebruik je het boortje, touw en potlood. Knoop die aan elkaar zodat de afstand van boortje naar potloodpunt precies overeenkomt met wat je hebt gemeten. Prik het boortje in het midden van de plaat en teken de cirkel af. Als het potlood niet houdt op het kunststof, kun je ook een tweede boortje gebruiken om de zaaglijn af te ‘tekenen’. Meet voor beide zijdes apart. Vanwege de cassettebody is een achterwiel nooit symmetrisch gespaakt en moet je dus ook twee verschillende kunststof conusvormen (ronde piramides) maken om er overheen te leggen.
2. De conus maken
Je hebt nu twee ronde schijven. Om die precies passend over de spaken van je wiel te kunnen leggen, snij je de schijf half door. Van het midden naar buiten. Snij of zaag nu in het centrum van de cirkel een gat uit wat respectievelijk om de cassettebody en de wielnaaf past. Doordat je de cirkel half door hebt gesneden, kun je het nu als een hoedje van papier over je wiel ‘vouwen’. Leg dit zo strak mogelijk en als je tevreden bent, tape je de plaat weer aan vast. Je hebt nu de conusvorm te pakken. Teken een lijn af langs het deel van de plaat nu over zichzelf heen ligt. Verwijder de tape weer en snij/zaag de taartpunt die je hebt afgetekend uit de plaat. Leg de plaat nu weer terug op je wiel en zet de ‘uiteinden’ van de plaat weer aan elkaar vast met een stukje tape. Met meer tape kun je nu aan de binnenzijde van de conus de boel stevig aan elkaar tapen om de conusvorm te fixeren. Het stukje tape aan de buitenzijde kan er dan weer af om een strakke buitenzijde te creëren. Nu heb je het basisproduct te pakken.
Snij/zaag ook bij één van de platen een u-vorm uit op de plek waar het ventiel zit. Anders kun je straks de band niet oppompen.
3. Afwerking
Omdat ik met 3mm een vrij dikke plaat had, heb ik aan de rand met een mes de plaat aan de onderzijde (die tegen je velg komt) afgeschuind, zodat de plaat nog strakker op de velg aansluit. Bij de naaf en de cassettebody heb ik dat ook gedaan.
Vind je de kleur van je kunststof platen niet zo soignee in je fiets, dan kun je de buiten perfect afwerken met raamplakfolie in de kleur of dessin van jouw keuze. Dit doe je het gemakkelijkst voordat je de platen monteert op het wiel. Een mooie merk- of naamsticker maakt het helemaal af, maar dat altijd nog worden toegevoegd. Restjes van de raamplakfolie zijn overigens ideaal om het ventielgat mee af te dichten voor je gaat rijden.
4. Montage
Je weet nu zeker dat de platen goed passen en je hebt ze netjes afgewerkt. Tijd om te monteren. Aan de onderzijde van de plaat (wat de binnenzijde van het wiel wordt) leg je langs de gehele rand een lijntje Bison Polymax. Dit is een kitachtige lijm, dikker dan bijvoorbeeld knutsel- of houtlijm. Dat is nodig omdat de plaat en je velg waarschijnlijk maar weinig echt raakvlak hebben. De Polymax vult mooi in de ruimte tussen plaat en velg en zorgt zo, na uitharding, voor een superstevige verbinding. Om de plaat goed op z’n plek te drukken en te houden tijdens het uitharden van de lijm, gebruik je de lijmklemmen. Omdat de Polymax niet direct uithardt, raad ik aan de platen een voor een te plakken en niet beide tegelijk.
5. Rijden!
En als het wiel dan helemaal af is: bandje erom, cassette erop en gaan! Vanwege de dikte van het kunststof wat ik heb gebruikt, paste een volledige 10-speed cassette net niet. Door wat te spelen met de spacer en tandwiel die het dichtst tegen de disc aanzitten, lukt het prima om een cassette erop te krijgen met 9 bruikbare verzetten.
Op het Slowtwitchforum vond ik nog een vergelijkbaar project met beschrijving en foto’s: link
Mooie post! bedankt voor de info 🙂 Heb zelf een ligfiets met 20″ velgen waarvan ik de aero prestaties wil verbeteren.